Dzisiaj chcę się z Wami podzielić fantastycznym pomysłem na kalafiorową pizzę. Bajecznie wygląda, bosko smakuje i nie tuczy 🙂 a przy tym zrobienie jej to chwila.
Na” ciasto” do pizzy potrzebny będzie
1 kalafior średniej wielkości
80 g zmielonych migdałów
2 jajka
Świeżo zmielony czarny pieprz
Różyczki kalafiora ścieramy na tarce, korzystając z tych najgrubszych oczek. Do masy dodajemy zmielone migdały, jajka, pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Robimy sprytny myk z rozwałkowaniem ciasta. Na blaszkę wystarczy położyć papier do pieczenia. Przerzucamy całą masę kalafiorową i przykrywamy ją kolejnym papierem. Teraz wystarczy przejechać kilka razy wałkiem po papierze (lub jeśli ktoś nie dysponuje to wystarczy butelka) i mamy elegancko przygotowany placek na pizzę. Co do grubości ciasta to wystarczą nam jakieś 4 milimetry, ale jak ktoś lubi grubiej lub cieniej to na zdrowie. Rzecz jasna papier z wierzchu usuwamy bo do niczego już się nie przyda. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Mamy gotową bazę.
WARIANTY DODATKÓW DO PIZZY
Tu w zasadzie można poszaleć i wszystkie chwyty są dozwolone. Ja lubię prostotę, więc moim ulubionym wariantem jest pizza z pomidorami, oliwkami i rukolą, ale w zasadzie każdy wariant warto wypróbować i pobawić się również w swoje eksperymenty.
PIZZA Z KALAFIORA Z RUKOLĄ I POMIDORAMI
Na upieczoną pizzę równomiernie nakładamy opakowanie serka ricotta, układamy pokrojone w grube plastry pomidory i pokrojone czarne oliwki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut. Po wyjęciu na wierzch układamy listki rukoli.
PIZZA WŁOSKA
Układamy na całości pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę i pokrojone w plastry pomidory. Posypujemy kaparami, pokruszonym serem feta i skrapiamy oliwą z oliwek. Wszystko do pieca i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Dla podkręcenia efektu smakowego można wcześniej trochę podpiec paprykę, będzie jeszcze lepsza.
PIZZA ZIELONA
Ciasto smarujemy ricottą i układamy na nim cienkie plastry cukinii. Posypujemy orzeszkami pinii i świeżymi listkami bazylii. Skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy 10 minut.
PIZZA Z KALAFIORA Z WARZYWAMI
I tu znowu, pizzę smarujemy ricottą. Przykrywamy pokrojonymi pomidorami, cukinią, bakłażanem. Skrapiamy oliwą i posypujemy czarnymi oliwkami. Pieczemy 10-15 minut.
DEKADENCKA PIZZA Z KALAFIORA Z FIGAMI I RICOTTĄ
W tym wariancie jako że jest dekadencki to smarujemy ciasto serkiem mascarpone. 10 dojrzałych fig dzielimy na ćwiartki i układamy równomiernie, całość polewamy łyżką miodu. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Po wyjęciu posypujemy pizzę rukolą i wyłuskanymi nasionami granatu.
SMACZNEGO 🙂