BEZCUKROWY DŻEM Z TRUSKAWEK I NASION CHIA

BEZCUKROWY DŻEM Z TRUSKAWEK I NASION CHIA

truskawkowy dzem_truskawki

Sezon truskawkowy trwa. Można się wreszcie delektować. Przepisy na dietetyczne pyszności truskawkowe, maseczki z truskawek i kilka słów o samych truskawkach i ich właściwościach znajdziesz tu http://dagtyle.pl/pora-na-truskawki/

Dzisiaj proponuję dietetyczny pomysł na dżem z truskawek i nasion chia. Bez cukru i bez gotowania.

truskawkowy dżem
SKŁADNIKI NA DŻEM Z TRUSKAWEK I NASION CHIA

250 g dojrzałych truskawek

0,5 łyżki miodu lub syropu klonowego

0,5 łyżki soku z cytryny

1,5 łyżki nasion chia

Bardzo mała szczypta soli himalajskiej

Rzecz jasna jeśli posmakuje Ci dżem lub masz liczną familię chętną do skosztowania, możesz podwoić ilość produktów.

JAK ZROBIĆ DŻEM Z TRUSKAWEK I NASION CHIA

Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Teraz wystarczy do malaksera wrzucić truskawki, miód, sok z cytryny, sól i zmielić do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy powoli nasiona chia aż połączą się z truskawkami. Malakser można zastąpić blenderem lub po prostu widelcem :-). Przekładamy dżem do słoika i wstawiamy do lodówki na 30 minut aż się zetnie. I gotowe.

Dżem trzeba przechowywać w lodówce, może sobie w niej poleżeć maksymalnie tydzień. Jest idealny do naleśników z mąki gryczanej lub jako pyszny dodatek do białego sera na kromce żytniego domowego chleba.

Smacznego 🙂

truskawkowy dżem
BEZCUKROWY DŻEM Z TRUSKAWEK I NASION CHIA
Tagged on: