Dieta na zdrowe włosy, czyli co jeść na wypadanie włosów

 

zdrowe włosy

Wypadanie włosów to problem z którym styka się wiele osób. Czasami jest spowodowane poważnymi schorzeniami i jeśli jest nasilone lub występuje stale, zawsze warto udać się do lekarza po poradę i zrobić badania chociażby hormonalne, aby wykluczyć chorobę czy obciążenia genetyczne.  Ale problem często dotyka osób, które są zdrowe.

Swego czasu sama przez to przechodziłam i chcę się podzielić dobrą wiadomością – jest skuteczny sposób na wypadanie włosów. 🙂 Na punkcie włosów mam bzika i nie ukrywam, że jestem włosomaniaczką.  Piękne, zdrowe, lśniące i długie włosy zawsze stanowiły moje marzenie. Niestety  wypadanie włosów skutecznie niszczyło moje dążenia do celu. Przetestowałam na sobie wszelkie produkty apteczne, odżywki, maski, naturalne płukanki, wcierki, olejowanie i jeśli chodzi o sam wygląd włosów, te metody z mniejszym lub większym skutkiem zdawały egzamin, ale nadal zdarzało się niestety , że włosy wypadały mi „sezonowo”. Potem poszłam do szkoły, zajęłam się dietetyką i eureka -odkryłam, że stan moich włosów jest ściśle związany z tym co jem. Zaczęłam szukać idealnej kombinacji posiłków, które będą stanowić remedium na wypadanie włosów. No właśnie, co jeść, aby zatrzymać wypadanie włosów?

Trzeba jeść białko. Za budowę skóry głowy odpowiedzialne są aminokwasy. Ich niedobory mogą powodować szybsze starzenie się włosów, co z kolei prowadzi do ich wypadania. To oznacza, że białko powinno znajdować się w naszym codziennym menu, jeśli chcemy mieć zdrowe włosy. Sięgajmy po mięso, ryby, nabiał, nasiona, komosę ryżową oraz rośliny strączkowe. Mięso i ryby powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł.

Witaminy na wypadanie włosów to podstawa. I wcale nie chodzi o kupowanie gotowych suplementów, które często słabo się przyswajają.

 

 

produkty na wypadanie włosów

Największymi przyjaciółkami pięknych włosów są witaminy A, E, B6, D i H.

Witamina A zwiększa produkcję sebum wydzielanego przez gruczoły łojowe, które pomaga utrzymać zdrową skórę głowy. Znajdziemy ją w marchwi, dyni, morelach, szpinaku, brokułach, jajkach i podrobach. Witaminę E zawierają oleje roślinne, kiełki i zarodki pszenne, orzechy oraz warzywa liściaste. B6 dostarczymy sobie jedząc produkty zbożowe takie jak kasza gryczana, brązowy ryż, orzechy, drożdże oraz rośliny strączkowe. Witamina D pobudza wzrost włosa i regenerację komórek macierzystych, które przekształcają się w mieszki włosowe. Warto jeść  tłuste ryby takie jak łosoś, węgorz, dorsz, makrele czy śledź. Witamina H czyli biotyna wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i zapobiega wypadaniu włosów.  Dobrym jej źródłem są ugotowane żółtka jaj, sardynki, migdały i orzechy włoskie.  Samo zjadanie bogatych w witaminy produktów to dopiero połowa sukcesu. Potrzebny nam jeszcze dobry tłuszcz, choćby oliwa z oliwek, aby witaminy miały szansę się prawidłowo przyswoić.

Co hamuje wypadanie włosów? Wielka trójka – miedź, cynk i mangan. Cynk odgrywa również dużą rolę we wzroście włosów. Zawarty jest między innymi w orzechach nerkowca i ciecierzycy. Od miedzi zależy prawidłowa struktura włosa. Jej niedobór powoduje osłabienie włosów i zaburzenia poziomu żelaza w organizmie. Dobrym źródłem miedzi są pestki dyni, orzechy, migdały, rośliny strączkowe, płatki owsiane, natka pietruszki i ryby. Mangan znajdziemy w fasoli, orzechach i otrębach owsianych.

Niezbędne są też owoce i warzywa bogate w krzem, takie jak banany, marchewka, buraki i pietruszka. Przydadzą się przeciwutleniacze zwalczające skutki działania wolnych rodników w naszym organizmie. W tej roli sprawdzą się najlepiej pomidory, szpinak, papryka, wiśnie, czereśnie, jagody, morele, śliwki. Trzeba też uważać na niedobory żelaza, które błyskawicznie odbijają się na stanie naszych włosów i powodują ich wypadanie.

Dość długo kombinowałam wszystko połączyć w całość i mam kilka swoich ulubionych przepisów, którymi chcę się z wami podzielić.

 

 

danie na wypadanie włosów

Moje ulubione przepisy na wypadanie włosów.

Koktajl moc zieleni dla włosów

Składniki : ½ awokado, trzy łyżki natki pietruszki, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, łyżeczka zarodków pszennych, jogurt naturalny małe opakowanie. Wszystko zblendować i zajadać – taka bomba witaminowa plus białko i tłuszcze to wspaniały posiłek dla naszych włosów.

Śniadanie dla włosów

3-4 łyżki płatków owsianych górskich, łyżeczka siemienia lnianego, jogurt naturalny małe opakowanie, łyżka pestek słonecznika, mały banan lub morele ( codziennie można eksperymentować i w zależności od pory roku serwować sobie to co akurat jest dostępne np. truskawki, wiśnie, jagody, borówki czy śliwki)

Dobrym starterem o poranku będzie też omlet z warzywami

2 jajka, łyżka jogurtu naturalnego, szczypta pieprzu, pół pomidora, garść szpinaku, pół papryki czerwonej, pieczarka.

Jajka ubijać z jogurtem i pieprzem przez kilka minut. Dodać pokrojone warzywa. Smażyć bez dodatku tłuszczu lub na odrobinie oleju kokosowego na małym ogniu z każdej strony do zarumienienia.

Obiad dla włosów

Moim ideałem jest łosoś pieczony w piekarniku z dodatkiem kaszy gryczanej niepalonej i sałatki ze szpinaku, roszponki, sałaty rzymskiej, pomidorów koktajlowych i pomarańczy- wszystko obficie skropione oliwą z oliwek. Przygotowanie całości zajmuje 20 minut, a jedyną pracą jest włączenie piekarnika, nastawienie kaszy i umycie warzyw.

Przekąska dla włosów

Zdecydowanie wygrywają naturalne orzechy, migdały oraz pestki ( bez dodatku soli), najlepiej kupować na wagę i zrobić swoją własną ulubioną mieszankę. Wystarczy mała garść i do tego surowa marchewka i mamy pełnowartościową odżywkę dla naszych włosów.

Takie dokarmianie naszych włosów daje szybko efekty i włosy przestają wypadać. Jeśli połączymy to z dbaniem o włosy, stosowaniem masek i olejowaniem możemy uzyskać spektakularne efekty. Czego wszystkim wam życzę 🙂

 

 

 

Dieta na zdrowe włosy, czyli co jeść na wypadanie włosów