SZPARAGI- NATURALNE LEKARSTWO

szparagi

 

Szparagi są w Polsce pierwszym wiosennym naturalnie uprawianym warzywem i bez wątpienia stanowią naturalne lekarstwo dla naszego organizmu. Wiele osób podchodzi do nich jednak z rezerwą, albo nie ma pomysłu na ich przygotowanie. Biedne szparagi w książkach kucharskich polewane są masłem, katowane bułką tartą, przyrumieniane na patelni lub mieszane z majonezem. Warto docenić ich wykwintny smak bez dodatków, bo szparag to król prostoty.

 

CO KRYJE W SOBIE SZPARAG

Szparagi już z samej swojej nazwy brzmią leczniczo. Asparagus officinalis, czyli szparag lekarski to skarbnica witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy C, E oraz beta-karoten ( w przypadku szparagów zielonych), czyli poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Wapń i fosfor odpowiadające za kondycję kości i zębów. Kwas foliowy, który spowalnia procesy starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia. Glutation wzmacniający układ odpornościowy i wspomagający wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Do tego błonnik i inulina, czyli probiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe. Lekarze powinni wypisywać szparagi na receptę 🙂

Możemy się cieszyć ich smakiem tylko sezonowo, dlatego warto korzystać z ich dobrodziejstwa. Fani liczenia kalorii będą mieć uciechę ponieważ 100 gram tego warzywa to jedynie 18 kilokalorii.

 

JAK UGRYŹĆ SZPARAGA

Szparagi zielone wystarczy umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Białe szparagi trzeba dodatkowo obrać. Szparagi lubią gotowanie na parze. Jeśli nie masz możliwości ich uparowania, możesz śmiało je ugotować na półtwardo w wodzie. Tyle wystarczy. Gotujesz cały pęczek i zjadasz. Do śniadania, do obiadu, do kanapki, do każdej sałatki lub jako przekąskę.

 

 

szparagi w omlecie

 

OMLET ZE SZPARAGAMI

Chcesz zjeść pożywne, proste śniadanie mistrzów. Polecam omlet ze szparagami. Przygotowanie go zajmuje maksymalnie 10 minut, a efekt i smak sprawi, że dzień rozpoczniesz niczym król Francji 🙂

SKŁADNIKI

2 jajka

4 ugotowane pokrojone na mniejsze kawałki szparagi

2 plasterki wędliny drobiowej ( najlepiej upieczonej samodzielnie piersi z indyka)

Pieprz do smaku

Pół łyżeczki masła klarowanego

Jajka wystarczy rozbełtać widelcem w małej misce, dodać szparagi i wędlinę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wylej masę. Kiedy masa się zetnie, po około 4 minutach przewróć omlet na drugą stronę. Gotowy wystarczy przełożyć na talerz i zajadać z dodatkiem kromki żytniego chleba.

 

BŁYSKAWICZNY MAKARON ZE SZPARAGAMI

Mniam. Mój ulubiony obiad na szybko. Jeśli masz kwadrans na przygotowanie zdrowego obiadu to jest to przepis dla ciebie

SKŁADNIKI

50 gram suchego makaronu pełnoziarnistego

5 ugotowanych szparagów

Duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych

Pierś z indyka (opcjonalnie)*

Makaron ugotuj na półtwardo, szparagi pokrój na mniejsze kawałki, pomidora pokrój w kostkę i podduś. Pierś z indyka pokrój w kostkę i dodaj do pomidorów. Dodaj ulubione zioła, polej makaron i gotowe.

* Jeśli masz akurat w lodówce pierś z indyka ( ugotowana na parze, upieczona w piekarniku) lub masz czas i chęć ją upiec. Przy okazji parowanie to najszybsza opcja. Wystarczy pokroić pierś na mniejsze kawałki, posypać ziołami i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Kiedy zioła się przegryzą wystarczy ułożyć w garnku pierś i uparować. Trwa to w zależności od wielkości kawałków od 10 minut do 20 minut, więc błyskawicznie.

 

Smacznego szparaga 🙂

 

szparagi i makaron

 

 

 

 

SZPARAGI- NATURALNE LEKARSTWO
Tagged on: