PRZEPYSZNY FALAFEL Z CIECIERZYCY

falafel z ciecierzycy

 

Dzisiaj chcę się podzielić moim ulubionym przepisem na przepyszny falafel z ciecierzycy. Przepis jest niezwykle prosty, a pozwala wyczarować prawdziwe cuda. Falafel z ciecierzycy smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za ciecierzycą w klasycznej formie. No i co najważniejsze jest zdrowy. Ciecierzyca jest skarbnicą białka, minerałów i witamin. Sprzyja odchudzaniu, zapobiega zaparciom i obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki dużej zawartości potasu jest wskazana również dla osób z nadciśnieniem. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest dobrym posiłkiem dla diabetyków. Dodatkowo w Egipcie uznawana jest za afrodyzjak 🙂 Czy trzeba czegoś więcej?

 

SKŁADNIKI NA FALAFEL Z CIECIERZYCY

Do zrobienia tego zdrowego smakołyku będzie ci potrzebna :

Szklanka suchej ciecierzycy                                             

Jedna cebula

Dwa ząbki czosnku

3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki ( lub więcej jeśli lubisz natkę )

Dwie łyżeczki kminu rzymskiego ( kumin)

2 łyżki mąki ( najlepiej pełnoziarnistej, ale jeśli w domu masz zwykłą pszenną to również będzie ok)

 

PRZEPIS NA FALAFEL Z CIECIERZYCY

Zaczynamy od namoczenia szklanki suchej ciecierzycy w wodzie. Najlepiej moczyć ciecierzycę przez całą noc. Nie musisz dodawać do wody sody oczyszczonej, wystarczy sama woda. Potem trzeba tylko odlać wodę, przepłukać ciecierzycę, nalać świeżej wody i ugotować do miękkości. W wersji dla leniwych wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie składniki na gęstą pastę. Ja jednak osobno blenduję cebulę z czosnkiem, osobno ciecierzycę i dopiero łączę wszystko razem, dodając kmin, mąkę i natkę. Mam wtedy pewność, że masa będzie idealnie gładka. Teraz wystarczy uformować kulki. Lekko je spłaszczyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Piecz falafel w temperaturze 165 stopni do zarumienienia ( około 15-30 minut). Ja lubię kiedy jest solidnie zarumieniony, ale taki delikatny jest równie pyszny. Możesz poeksperymentować.

falafel z ciecierzycy w piecu

 

DODATKI DO FALAFELA

Falafel z ciecierzycy idealnie smakuje z surowymi warzywami. Pasują do niego wszystkie surowe warzywa bez wyjątku, więc wystarczy zrobić przegląd lodówki i wyłożyć na talerz to co akurat masz pod ręką. Możesz też pobawić się i przygotować sobie do niego sos. W zależności od smaku jaki lubisz rzecz jasna.

Sos delikatny : sam jogurt naturalny

Sos ziołowy : jogurt naturalny, twoje ulubione zioła ( świetnie smakują zioła prowansalskie)

Sos czosnkowo-miętowy : jogurt naturalny, czosnek, mięta

Sos ostry: zmiksowane pomidory, chilli, ciemne oliwki, pieprz

Sos czosnkowy : jogurt naturalny, kmin, czosnek

Sos curry – jogurt, curry

Baw się, korzystaj z produktów które akurat masz w domu i zajadaj. Mam nadzieję, że falafel z ciecierzycy zagości również na twoim talerzu i stanie się jednym z twoich ulubionych dań.

Smacznego 🙂

 

ciecierzyca

 

 

 

PRZEPYSZNY FALAFEL Z CIECIERZYCY
Tagged on: