Dzisiaj chcę się podzielić moim ulubionym przepisem na przepyszny falafel z ciecierzycy. Przepis jest niezwykle prosty, a pozwala wyczarować prawdziwe cuda. Falafel z ciecierzycy smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za ciecierzycą w klasycznej formie. No i co najważniejsze jest zdrowy. Ciecierzyca jest skarbnicą białka, minerałów i witamin. Sprzyja odchudzaniu, zapobiega zaparciom i obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki dużej zawartości potasu jest wskazana również dla osób z nadciśnieniem. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest dobrym posiłkiem dla diabetyków. Dodatkowo w Egipcie uznawana jest za afrodyzjak 🙂 Czy trzeba czegoś więcej?
SKŁADNIKI NA FALAFEL Z CIECIERZYCY
Do zrobienia tego zdrowego smakołyku będzie ci potrzebna :
Szklanka suchej ciecierzycy
Jedna cebula
Dwa ząbki czosnku
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki ( lub więcej jeśli lubisz natkę )
Dwie łyżeczki kminu rzymskiego ( kumin)
2 łyżki mąki ( najlepiej pełnoziarnistej, ale jeśli w domu masz zwykłą pszenną to również będzie ok)
PRZEPIS NA FALAFEL Z CIECIERZYCY
Zaczynamy od namoczenia szklanki suchej ciecierzycy w wodzie. Najlepiej moczyć ciecierzycę przez całą noc. Nie musisz dodawać do wody sody oczyszczonej, wystarczy sama woda. Potem trzeba tylko odlać wodę, przepłukać ciecierzycę, nalać świeżej wody i ugotować do miękkości. W wersji dla leniwych wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie składniki na gęstą pastę. Ja jednak osobno blenduję cebulę z czosnkiem, osobno ciecierzycę i dopiero łączę wszystko razem, dodając kmin, mąkę i natkę. Mam wtedy pewność, że masa będzie idealnie gładka. Teraz wystarczy uformować kulki. Lekko je spłaszczyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Piecz falafel w temperaturze 165 stopni do zarumienienia ( około 15-30 minut). Ja lubię kiedy jest solidnie zarumieniony, ale taki delikatny jest równie pyszny. Możesz poeksperymentować.
DODATKI DO FALAFELA
Falafel z ciecierzycy idealnie smakuje z surowymi warzywami. Pasują do niego wszystkie surowe warzywa bez wyjątku, więc wystarczy zrobić przegląd lodówki i wyłożyć na talerz to co akurat masz pod ręką. Możesz też pobawić się i przygotować sobie do niego sos. W zależności od smaku jaki lubisz rzecz jasna.
Sos delikatny : sam jogurt naturalny
Sos ziołowy : jogurt naturalny, twoje ulubione zioła ( świetnie smakują zioła prowansalskie)
Sos czosnkowo-miętowy : jogurt naturalny, czosnek, mięta
Sos ostry: zmiksowane pomidory, chilli, ciemne oliwki, pieprz
Sos czosnkowy : jogurt naturalny, kmin, czosnek
Sos curry – jogurt, curry
Baw się, korzystaj z produktów które akurat masz w domu i zajadaj. Mam nadzieję, że falafel z ciecierzycy zagości również na twoim talerzu i stanie się jednym z twoich ulubionych dań.
Smacznego 🙂