PRALINY DAKTYLOWE – SŁODKIE I ZDROWE NIEBO W GĘBIE

praliny daktylowe propozycja podania

 

Pora na coś słodkiego, co jednocześnie będzie i smaczne i zdrowe. Praliny daktylowe to dekadenckie niebo w gębie. Mają boski smak i wyglądają tak kusząco jak smakują. Są proste do zrobienia i mają lecznicze właściwości. Uwielbiam je i tą świadomość, że grzesząc przedłużam sobie życie 🙂

ZDROWY SKŁAD

DAKTYLE poza tym, że dodają nam pozytywnej energii zawierają również witaminę A, B1, B2, PP, potas, magnez, wapń, miedź, luteinę, siarkę oraz żelazo. Są zalecane dla osób żyjących w stresie. Poprawiają pracę serca oraz niwelują skutki uboczne powstałe przez długotrwały stres. Posiadają spore ilości antyoksydantów, które poprawiają odporność organizmu. Jako nieliczne owoce posiadają w składzie naturalne salicylany, które działają podobnie jak aspiryna, czyli pomagają w stanach zapalnych, niwelują ból oraz obniżają temperaturę.

ORZECHY LASKOWE wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne jedzenie orzechów sprzyja zwiększeniu efektywności procesów myślowych. To także duże wsparcie dla naszej pamięci i koncentracji. Do tego mają dużo witaminy E, przyczyniają się do obniżenia cukru we krwi, są źródłem błonnika i argininy. Arginina jest aminokwasem, który bezpośrednio przyczynia się do poszerzenia światła naczyń krwionośnych, a tym samym wspomaga regulację ciśnienia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Przyśpiesza również proces gojenia się ran i uszkodzeń skóry.

KAKAO jest źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym, między innymi flawanoli i procyjanidyn, które wykazują korzystny wpływ na funkcję układu krążenia. Dodatkowo poprawia nastrój, łagodzi stres, przeciwdziała kamicy nerkowej oraz leczy uporczywy kaszel dzięki teobrominie, która jest trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu kaszlu od kodeiny, uważanej obecnie za najlepszy lek przeciwkaszlowy.

 

praliny daktylowe kakao

 

PRALINY DAKTYLOWE SKŁADNIKI

Do zrobienia tego super zdrowego deseru potrzebujesz

200 g daktyli ( mogą być miękkie ekologiczne lub zwykłe suszone)

200 g orzechów laskowych

2 łyżki kakao

skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy

¾ łyżeczki cynamonu

Kakao do obtoczenia kulek

Z tych składników zrobisz około 20 sztuk pralin, jeśli będziesz robić malutkie kuleczki może wyjść ich jeszcze więcej. Ja robię zwykle praliny z połowy składników. Wszystko jest uzależnione od tego jak wielu masz chętnych na te słodkości.

 

PRALINY DAKTYLOWE WYKONANIE
  1. Orzechy podpraż w piekarniku przez 3 minuty w 200 stopniach. Kilka orzechów posiekaj na drobne kawałki, a resztę zmiel. Jeśli nie lubisz jak coś ci chrupie i wolisz gładką konsystencję możesz zmielić wszystkie orzechy. Ja wybieram chrupanie 🙂 Zmielone i posiekane orzechy przesyp do miski, dodaj cynamon, kakao i startą skórkę pomarańczy. Wszystko wymieszaj łyżką
  2. Daktyle zmiksuj blenderem. Jeśli korzystasz z suszonych daktyli, przed miksowaniem namocz je na pół godziny w ciepłej wodzie, a następnie odsącz na sitku. Rzecz jasna jeśli masz daktyle z pestkami to pestki idą do kosza.
  3. Połącz daktyle z masą orzechową. Możesz wszystko wrzucić do blendera, ja mieszam całość łyżką.
  4. Zamocz dłonie w wodzie i z powstałej masy rób kulki, a następnie obtocz je w kakao.

 

Delektuj się ich smakiem i poczuj niebo w gębie 🙂

 

praliny daktylowe

 

 

 

 

 

 

 

 

PRALINY DAKTYLOWE – SŁODKIE I ZDROWE NIEBO W GĘBIE
Tagged on: