BEZCUKROWY DŻEM Z TRUSKAWEK I NASION CHIA
Sezon truskawkowy trwa. Można się wreszcie delektować. Przepisy na dietetyczne pyszności truskawkowe, maseczki z truskawek i kilka słów o samych truskawkach i ich właściwościach znajdziesz tu http://dagtyle.pl/pora-na-truskawki/
Dzisiaj proponuję dietetyczny pomysł na dżem z truskawek i nasion chia. Bez cukru i bez gotowania.
SKŁADNIKI NA DŻEM Z TRUSKAWEK I NASION CHIA
250 g dojrzałych truskawek
0,5 łyżki miodu lub syropu klonowego
0,5 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki nasion chia
Bardzo mała szczypta soli himalajskiej
Rzecz jasna jeśli posmakuje Ci dżem lub masz liczną familię chętną do skosztowania, możesz podwoić ilość produktów.
JAK ZROBIĆ DŻEM Z TRUSKAWEK I NASION CHIA
Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Teraz wystarczy do malaksera wrzucić truskawki, miód, sok z cytryny, sól i zmielić do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy powoli nasiona chia aż połączą się z truskawkami. Malakser można zastąpić blenderem lub po prostu widelcem :-). Przekładamy dżem do słoika i wstawiamy do lodówki na 30 minut aż się zetnie. I gotowe.
Dżem trzeba przechowywać w lodówce, może sobie w niej poleżeć maksymalnie tydzień. Jest idealny do naleśników z mąki gryczanej lub jako pyszny dodatek do białego sera na kromce żytniego domowego chleba.
Smacznego 🙂