Dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisami na domowy majonez. Przetestowałam na sobie i swojej rodzinie różne wariacje majonezowe i przedstawiam moich dwóch zwycięzców. Majonez dietetyczny i majonez w wersji klasycznej, pełen zdrowych kwasów tłuszczowych i do zrobienia w kilka chwil. Szybki majonez był moim priorytetem, ponieważ jakoś odrzuca mnie od przepisów przy których ręka drętwieje od miksowania i człowiek najchętniej wynająłby pięć dziewek kuchennych, albo uciekł z kuchni gdzie pieprz rośnie.
Majonez dietetyczny
Potrzebujesz:
- Serek wiejski ziarnisty– standardowe opakowanie 200g *słów kilka na temat serków na końcu
- Jedno jajko ugotowane na twardo (gorące)
- Musztarda – 2 łyżeczki
- Ocet – 2 łyżeczki
- Pieprz do smaku opcjonalnie
Do miski wrzuć wszystkie składniki oprócz jaja. Ugotowane jajko od razu obierz ze skorupki i jeszcze ciepłe pokrój na mniejsze kawałki – dodaj do pozostałych składników i zmiksuj blenderem na gładką i gęstą masę (2 – 3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji). Majonez można przechowywać w lodówce przez siedem dni. Ale najlepiej użyć go od razu do świątecznych jajek na twardo. Ja układam na takim jajku z majonezem małe kawałki rzodkiewki, ogórka kiszonego, czerwonej papryki i wszystko posypuje pokrojonym szczypiorkiem. Rzecz jasne podane na liściu sałaty. Bosko wygląda i bosko smakuje.
Jeśli bardziej cię kręci smakowy sos tatarski, to do pasty dodaj zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekany ogórek kiszony. Możesz też poeksperymentować z ulubionymi ziołami. MNIAM.
Druga wersja to klasyczny majonez domowy. Dużo lepszy od tego słoikowego ze sklepu. Dużo tańszy, no i masz pewność, że w majonezie jest tylko to co konieczne. Pamiętaj o sparzeniu jajek przez chwilę we wrzątki, zanim wydobędziesz z nich żółtka.
Domowy majonez klasyk
Potrzebujesz
- 3 żółtka
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 300 ml oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wrzuć w podanej kolejności do miski i zmiksuj blenderem aż zgęstnieją. Wstaw majonez do lodówki. Możesz trzymać w lodówce przez tydzień. Możesz też od razu dodać do sałatki warzywnej. Uwielbiam sałatkę warzywną, ale zawsze mi zgrzytało w niej, że psuję całą jej zdrowotność marnym majonezem sklepowym. Teraz już nie mam tego problemu. Zachęcam do spróbowania. Smacznego!
*Po przebadaniu serków wiejskich ( źródło http://www.wykop.pl/ramka/669645/test-serkow-wiejskich/ )okazało się, że wiele z nich mimo nazwy naturalny, zbyt blisko obok natury nie stało. Badania wykazały obecność konserwantów chemicznych, aż w 1/3 serków. Ocenę niedostateczną otrzymały serki Mlekovita, Pilos, OSM Garwolin oraz Páturages. Smutne jest to, że na opakowaniach producenci podają zupełnie inne dane np. „bez konserwantów” – Pilos, „tylko z naturalnych składników” – Garwolin, czy „naturalny” – Páturages i Mlekovita. Na szczęście są też pozytywne wiadomości. W teście pod kątem braku substancji dodatkowych, czystości mikrobiologicznej i składu wygrały ( kolejność dowolna) :
Krasnystaw Serek Wiejski Cottage Cheese
Serek Wiejski Włoszczowa Cottage Cheese
Real Quality Serek Wiejski SM Mlekpol ZPM Rolmlecz w Radomiu
Piątnica Serek Wiejski Cottage Cheese
Więc tych spokojnie możemy używać do domowego majonezu i mieć nadzieję, że ich skład nagle nie ulegnie zmianie.